Je bekijkt nu Ontdek Nieuw-Zeeland: De ultieme 30-daagse reisroute

Ontdek Nieuw-Zeeland: De ultieme 30-daagse reisroute

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuw-Zeeland

NOORDEREILAND

Dag 1-2: Auckland

Reistijd 24-36 uur

Er is van alles te doen in Auckland. Hoogtepunten voor ons zijn een bezoek aan Mt Eden met prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast kun je ook één van de eilanden in de Huraki Golf bezoeken. Tiritiri Matangi is een protected bird sanctuary voor zeldzame en bedreigde vogelsoorten. Het eiland is te bereiken van woensdag t/m vrijdag met de Explore ferry service. Je kunt voor $10 een wandeling met een gids bijboeken. Een ander eiland dat wij bezochten is Rangitoto Island. Dit eiland is te bereiken met de Fullers ferry service waarmee je dagelijks naar het eiland kunt varen. Op het eiland kun je verschillende wandelingen doen waarbij de bekendste naar de top van het eiland is, opnieuw met prachtige uitzichten.

Overnachten

Wij overnachtten in Airdale Boutique Suites. Dit ligt super centraal op Queen Street met alle winkels en veel leuke koffietentjes dichtbij. Wil je voor iets meer budget optie gaan, dan kun je terecht bij YHA Auckland. Hier kun je dorms rooms of prive kamers krijgen in een zijstraat van Queen Street.

auckland city view

Tips om de route uit te breiden

Ten noorden van Auckland ligt het Northland. Een paar leuke plekken om je route mee uit te breiden zijn de bekende surfplek Piha, Goat island sanctuary om te snorkelen, Tutukaka met prachtige stranden in de omgeving en tours naar Poor Knights Island, één van de beste duikspots ter wereld. Tot slot, kun je noordelijker richting Paihia en Kerikeri, vanuit hier kun je dagtochten maken naar het noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland.

Dag 3-5: Auckland > Coromandel

Reistijd 2 uur

Corormandel heeft van alles te bieden van surfen in Whangamata, mooie wandelingen in de Pinnacles waar je kunt overnachten in de Pinnacles hut, tot mooie stranden zoals New Chums Beach of Pokohino beach. Tot slot kun je de bekende toeristische plekken opzoeken zoals Cathedral Cove of Hahei beach, daarnaast kun je ook de toeristen vermijden en de net zo mooie Shakespeare cliffs bezoeken.

Overnachten

Er zijn verschillende campings in Coromandel om te overnachten. Onze aanraders zijn Wentworth valley campground (DOC), Waikawau Bay Camp (DOC), Opoutere Coastal camping en South End Reserve Pauhanui. Lees hier meer over deze campings en wat je er kunt doen.

shakespeare cliffs

Dag 6-7: Coromandel > Rotorua

Reistijd 2,5 uur

Rotorua staat bekend om de vulkanische activiteit in de omgeving met de twee bekendste thermische parken Waimangu Volcanic Valley en Wai-o-tapu. Daarnaast zijn er ook verschillende wandelingen te vinden zoals bij Rainbow mountain of Blue Lakes, en een weelde aan MTB routes in Whakarewarewa forest. Tijd voor ontspanning na alle activiteiten? Ga naar één van de bekende spa’s zoals Polynesian spa, of ga naar een van de gratis warme stroompjes zoals Kerosene Creek.

Overnachten

De DOC camping dichtstbij Rotorua is Lake Okareka Campsite. Daarnaast heb je dichterbij Wai-o-tapu en Waimangu Rerewhakaaitu (DOC) en Waikite Valley met gratis toegang tot de natuurlijk hot pools op camping.

Dag 8-9 Rotorua > Taupo/Tongariro

Reistijd 2,5 uur

Taupo staat natuurlijk bekend om het enorme kratermeer, maar nog bekender is het naastgelegen Tongariro National Park. Vanuit Taupo gaan dagelijks trips naar de Tongariro Crossing Hike. Daarnaast is er ook de minder bekende (maar niet minder mooie!) daghike Tama Lakes Track met uitzichten op de vulkanen van het park.

Overnachten

In het Tongariro National Park heb je DOC Mangahuia Campsite. De camping heeft weinig voorziening, zoals gewend van de meeste DOC, maar ligt erg centraal in het park. Daarnaast is er ook Whakapapa holiday park tegenover het Tongariro visitor centre. Deze camping heeft mooie afgeschermde plekken en goede voorzieningen zoals douches en keuken. Zorg wel dat je niet aankomt zonder reservering.

Tama lakes track

Dag 10-11: Tongariro > Wellington

Reistijd 4,5 uur

Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en vormt de poort naar het Zuidereiland. Niet te missen is het nationale (gratis!) Te Papa Tongarewa museum met heel veel indrukwekkende tentoonstellingen over de geschiedenis, natuur, en bijzondere culturen in Nieuw-Zeeland. Je kunt hier de hele dag doorbrengen maar Wellington heeft nog meer te bieden. Zo kun je Mount Victoria bewandelen met prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast staat Wellington bekend om de uitstekende koffie, genoeg redenen om de vele koffietentjes uit te proberen.

Overnachten:

Net buiten Wellington kun je overnachten bij Wellington TOP 10 Holiday Park. In de stad kun je gratis overnachten bij Evans Bay Marina Park. Vanaf hier is het ongeveer 45 minuten lopen naar het centrum. Zorg wel dat je op tijd bent omdat er anders eventueel geen plekken meer zijn.

 

ZUIDEREILAND

Dag 12-14: Wellington > Picton

Vanuit Wellington kun je met de ferry naar Picton op het Zuidereiland. Er zijn twee ferry services die deze overtocht aanbieden, Interislander en Bluebridge. Er is geen groot verschil behalve de tijden waarop ze varen. De boten van Interislander zijn iets groter, hebben iets meer voorzieningen maar het is geen wezenlijk verschil.

Australasian gannet

Picton ligt in de Marlborough sounds, een prachtig gebied waar je alleen al meer dan een week kunt verblijven. Vanuit Picton kun je verschillende wandelingen maken zoals Snout track of Tirohanga track. Daarnaast kun je een boottrip maken naar Motuara Island waar je prachtige vogels kunt spotten en ook nog eens veel zeeleven, zoals zeehonden, dolfijnen en zeevogels, onderweg. Tot slot kun je in Havelock heerlijke green-lipped mussels eten bij Mills Bay Mussels.

king shack

Overnachten:

Onze favoriete camping in de Marlborough sounds is bij uitstek Momorangi Bay Campground (DOC). Deze DOC camping heeft douches, een keuken en prachtig uitzicht over de Marlborough Sounds. Daarnaast ligt de camping ook aan het wandelpad dat loopt tussen Picton en Havelock. Aussie Bay Campsite (DOC) ligt iets verderop en is rustiger maar heeft ook iets minder voorzieningen.

Hector's dolphins

Dag 15-16: Picton > Marahau

Reistijd 2,5 uur

Marahau is de toegangspoort tot Abel Tasman national park. Vanuit hier kun je de Abel Tasman great walk ondernemen maar je kunt dit park ook beleven zonder meerdaagse hike. Zo kun je kayakken naar de pittoreske baaitjes en zeehonden spotten of een dagwandeling langs de kust maken.

Overnachten:

Wij overnachtten bij The Barn, een camping en hostel in één. De sfeer is heel gemoedelijk, er zijn goede voorzieningen zijn erg goed en de locatie is perfect aan de kust en vlakbij the Parkcafe, een topplek voor koffie, lunch en pizza!

Abel Tasman

Dag 17-19: Marahau > St Arnaud

Reistijd 2 uur

St Arnaud ligt aan de Nelson lakes waar je prachtig kunt wandelen. Je kunt korte wandelingen doen zoals rondom Lake Rotoiti of een tweedaagse wandeling zoals de Angelus hut track. Het weer kan snel omslaan in de omgeving dus raadpleeg altijd het visitor center als je langere (hogere) wandelingen gaat maken. Zit het weer tegen? Dan kun je altijd een wandeling maken rond het Rotoiti meer of voor een andere avontuurlijke activiteit gaan zoals canyoning.

Angelus hut

Overnachten

In de buurt van Greymouth heb je de gratis Fox River campsite. Mocht je nog iets meer tijd over hebben kun je verder doorrijden en overnachten bij Jacksons Retreat Alpine Holiday Park. Op deze manier ben je de volgende dag dichterbij Arthur’s Pass.

Robert Ridge track

Dag 18: St Arnaud > Greymouth

Reistijd 3,5 uur

Een lange rit op deze dag maar wel eentje met heel veel bezienswaardigheden. Allereerst kun je een tussenstop maken bij Cape Foulwind waar je de zeehondenkolonie kunt bewonderen. Daarna kun je beginnen aan de Great Coast Road, een prachtige kustroute, maar zorg wel voor genoeg benzine in de tank. Er zijn namelijk geen tankstations op de route. Tegen het einde van de coast road vind je de bekende Punaikaki Rocks. Een bijzonder fenomeen maar wees voorbereid op de toeristen.

Overnachten

In de buurt van Greymouth heb je de gratis Fox River campsite. Mocht je nog iets meer tijd over hebben kun je verder doorrijden en overnachten bij Jacksons Retreat Alpine Holiday Park. Op deze manier ben je de volgende dag dichterbij Arthur’s Pass.

Dag 19 : Greymouth > Arthur’s Pass

Reistijd 1,5 uur

Een korte rit vandaag richting Arthur’s Pass waar je heel veel verschillende wandelingen kunt doen. Zo is er de uitdagende maar prachtige Avalanche Peak, Bealey Spur Track, of Temple Basin. De weersomstandigheden kunnen flink verschillen dus vraag bij het visitor centre welke wandeling de mooiste uitzichten geeft.

Bealey Spur track

Overnachten:

Hoewel de DOC campsite Avalanche qua locatie gunstig ligt, is het een luidruchtige locatie naast het spoor en is de sfeer minder. Daarom raden wij aan 10 minuten verder te rijden en te overnachten bij Klondyke Corner Campsite (DOC) met prachtig uitzicht over de omliggende bergen.

Dag 20-21: Arthur’s Pass > Lake Tekapo

Reistijd 3,5 uur

Van Arthur’s Pass naar Lake Tekapo rijd je allereerst een prachtige route door de bergen waar je nog een mooie tussenstop kan maken bij bouldergebied Castle Hill. Daarna wordt de route iets minder inspirerend, maar zodra de bergen van Mount Cook weer in zicht komen, heb je de eindbestemming bijna bereikt. Lake Tekapo staat vooral bekend als Dark Sky reserve en stargazing is dan ook een van de must-do’s. Daarnaast mag je Lake Pukaki met prachtige uitzicht over Mount Cook niet overslaan!

Overnachten

Aan Lake Tekapo vind je Lake Edge Holiday park, een camping met veel Nederlanders en vrij druk maar handig als je even iets meer voorzieningen nodig hebt of bijvoorbeeld wilt wassen. Bij uitstek de mooiste plek om te overnachten is de freedom camping plek aan Lake Pukaki. Er is veel ruimte op deze plek en er zijn ook hele nette openbare toiletten. De uitzichten zijn fenomenaal.

Dark Sky Reserve lake tekapo

Dag 22: Lake Tekapo > Mt Cook

Reistijd 1,5 uur

De bergen van Mount Cook zijn imposant en de uitzichten tijdens de Hooker Valley track zijn daarmee ook fenomenaal. De track is niet uitdagend maar had een van de mooiste uitzichten tijdens onze hele reis. Het kan wel erg druk zijn met toeristen dus probeer aan het begin of einde van de dag te starten.

View on mount cook from lake pukaki

Overnachten

De perfecte plek om te overnachten is White Horse Hill campground (DOC). Je hebt prachtig uitzicht over de bergen en op de camping begint ook de start van de Hooker Valley Track. Maak een reservering online want het is een gewilde plek in het hoogseizoen!

Tasman glacier

Dag 23: Mount Cook > Queenstown

Reistijd 3,5 uur

Vanuit Mount Cook rijd je richting Queenstown. Dit is mooie route over de Lindis Pass waar je een korte wandeling kunt maken of een mooie tussenstop. In Queenstown is ook van alles te doen zoals de prachtige Ben Lomond hike of een korte wandeling zoals Queenstown hill. Geen zin om te wandelen? Breng dan een bezoekje aan Arrowtown en ga uiteten in Little Aosta voor overheerlijke pizza!

Overnachten

Onze favoriete camping was Driftaway net buiten Queenstown. Een vrij nieuwe camping met uitstekenden voorzieningen (lees: grote keuken, bbq, veel toiletten en douches) en de ligging aan het meer is prachtig.

Devil's staircase queenstown

Tips om de route uit te breiden

Heb je meer tijd? Blijf dan iets langer in Queenstown voor de vele hikes in de omgeving of verblijf nog een paar dagen in Wanaka waar je bijvoorbeeld de bekende Roy’s Peak hike kunt doen. Een goede tussenstop is Devil’s Staircase met prachtige uitzichten en een top freedom kampeerlocatie Kingston Lake Camp.

Dag 24-26: Queenstown > Milford Sound

Reistijd 3,5 uur

Er is ongelofelijk veel te doen in Milford Sound, maar voordat je in een keer doorrijdt, vergeet niet een tussenstop te maken in Te Anau. Allereerst om te tanken en boodschappen te doen (dit kan niet meer zodra je Te Anau verlaat) en je kunt nog een kijkje nemen bij de bird sanctuary naast het visitor centre. Hier worden verschillende bedreigde Nieuw-Zeelandse vogelsoorten opgevangen om op deze manier te voorkomen dat ze volledig uitsterven. De weg naar Milford Sound heeft adembenemende uitzichten, dus reken genoeg tijd voor tussenstops zoals Mirror Lakes en Pop’s View, en wees niet getreurd als het regent, nu komen alle watervallen tevoorschijn! De meest indrukwekkende hike in Milford Sound is de Gertrude Saddle route. Let wel op dat je deze hike doet bij goed weer omdat de rotsen anders te glad zijn. Je kunt hierover informeren bij het visitor centre in Te Anau. Een goed alternatief is de Lake Marian Track. Tot slot, mag een boottrip door de Milford Sound niet ontbreken. Wij boekten een trip via bookme.co.nz waar je vaak ook goede kortingen kunt vinden!

Gertrude Saddle route

Overnachten

De dichtstbijzijnde camping is de Milford Sound Lodge. Echter vonden wij deze camping vrij prijzig en de locatie ligt minder gunstig voor de verschillende hikes. Er zijn daarnaast ook verschillende DOC campings langs de weg naar Milford Sound. Wij verbleven bij Cascade Creek, mooie gelegen, redelijk goede voorzieningen en het dichtst bij Milford Sound van alle DOC.

Milford sound

Dag 27-28: Milford Sound > Catlins

Reistijd 4,5 uur

De Catlins worden vaak overgeslagen maar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een rustiger gebied en er zijn veel leuke bezienswaardigheden. Vanuit Milford Sound kun je allereerst een tussenstop maken bij Slope Point, het zuidelijkst gelegen punt van het Zuidereiland. Daarna kun je rijden richting Curio Bay, een prachtige baai waar je met geluk Hector’s dolphins en blue penguins kunt spotten. Daarnaast is de baai een goede surfspot en kun je de petrified forest bezoeken. Daarnaast heeft de Catlins mooie watervallen zoals de Purakaunui Falls en kun je met geluk yellow-eyed pinguïns in Roaring Bay.

Overnachten

Aan Curio Bay ligt een fijne camping met basisvoorzieningen maar prachtige uitzichten en de mogelijkheid om met een kleine van, auto of tent boven de kliffen te slapen. Misschien hoor je de blue pinguïns ‘s avonds? Vlakbij de Purakaunui Falls ligt Purakaunui Bay campsite, een doc camping met basic voorzieningen aan het strand.

Purakaunui bay

Dag 29-30: Catlins > Dunedin

Reistijd 1,5 uur

Onze favoriete plek in Dunedin is de Otago Peninsula. Weg van de drukke stad zit je hier heerlijk aan kust met mooie stranden en veel wildlife. Een paar van de leuke stranden zijn Sandfly Bay en Allans Beach, bij de laatste kun je vaak NZ seals en zeeleeuwen spotten. Wil je meer te weten komen over de blue penguins of de albatros? Breng dan een bezoek aan OPERA. Hier kun je ’s avonds met een guided tour de blue penguins aan land zien komen om hun jongen te voeden. Door dit aan te bieden, proberen ze te voorkomen dat toeristen zelf op zoek gaan op andere plekken en daarmee te dicht bij de dieren komen en hun leefgebied verstoren.

Blue penguin otago peninsula

Overnachten

Onze aanrader voor een camping is Portobello Village Tourist Park. De camping is centraal gelegen, heeft mooie ruimte plekken en de sfeer is erg gemoedelijk. Boek van tevoren in het hoogseizoen, want de camping kan snel vol raken.

Sea lion Otago peninsula

Dag 31: Dunedin > Christchurch

Reistijd 5 uur

Het stuk rijden van Dunedin naar Christchurch is lang maar er zijn nog genoeg bezienswaardigheden en mooie stranden onderweg, zoals Karitane beach en Katiki Point. Ook kun je een stop maken bij de bekenden Moeraki Boulders.

Overnachten

Er zijn verschillende hotels in Christchurch waar je kunt overnachten. Wij verbleven bij The Muse Christchurch Art Hotel.

Tips om de route uit te breiden

Heb je meer tijd? Rijd dan verder richting het noorden en bezoek Kaikoura. Hier kun je opnieuw veel wildlife spotten, genieten van de prachtige kustgezichten en in het goede seizoen zelfs walvissen spotten!