Wandelend door de natuur, op een afgelegen plek ver weg van voorzieningen, vraag ik me wel eens af: zou ik hier kunnen overleven als het nodig is? Meestal is het antwoord negatief. Onze huidige levensstijl heeft zich zo ontwikkeld dat we steeds meer van onze oorspronkelijke vaardigheden kwijtraken. Omgeven door alle luxe gemakken en technologische snufjes, vliegen we de wereld over, maar wordt onze verbintenis met de natuur steeds zwakker. Om ons iets bewuster te maken van haar kracht en de belangrijke rol die het speelt in ons leven, praat ik met verschillende mensen die zich fulltime inzetten voor meer bewustzijn voor onze omgeving. Eerder sprak ik met Gydo over zijn bedrijf BUIT dat zich volledig richt op wildplukken en eten uit de natuur. Voor dit artikel sprak ik met Nick van Rewild over bijzondere reizen, nomadische stammen en het tegengaan van polarisatie.
Nick en zijn team organiseren wildernisreizen die deelnemers meenemen buiten de gebaande paden. Hier leer je niet alleen meer over het leven in de natuur, maar kom je ook in contact met lokale bevolking. Deze aspecten spraken mij zo aan dat ik besloot om tussen zijn reizen door een afspraak te plannen. Ik ontmoette Nick niet ergens afgelegen in Nederland, maar in zijn huis midden in de stad. “Tussen alle off-grid ervaringen is het ook fijn om van het stadse leven te genieten en dichtbij vrienden te zijn.” Een natuurbewust leven is ook niet noodzakelijk ver van de bewoonde wereld en voorzieningen.
Het idee voor Rewild is niet van de ene op de andere dag ontstaan; het is geleidelijk gegroeid. “Eigenlijk werd het eerste zaadje geplant toen ik op mijn 22e bij het korps mariniers in dienst kwam en meteen in het diepe werd gegooid. Gedurende meerdere weken leef je buiten de gebaande paden en moet je zelfredzaam zijn, wat een zeer waardevolle ervaring was.” Nick begon vervolgens met het organiseren van buitensportactiviteiten in de natuur in Rotterdam met NatuurlijkSportief. Hierbij werden de conventionele spelregels en technieken van de gangbare sportbeoefening overboord gegooid, met de nadruk op de veelzijdigheid van het buiten zijn, variërend van klimmen en zwemmen tot rennen. Hij volgde ook cursussen om als professioneel gids actief te kunnen zijn. “Langzamerhand organiseerde ik outdoorweekendjes in de Ardennen en dat organiseren groeide uiteindelijk uit tot de eerste trip in Schotland, de bakermat van Rewild.”
Een wildernisreis is te omschrijven als back-to-basic, off-grid en in de natuur. De reizen worden onderverdeeld in drie verschillende thema’s, wild skills, wild fitness en wild roots. Waar de skills reizen vooral focussen op het verkrijgen van vaardigheden in de natuur, zijn de fitness reizen voor liefhebbers van fysieke activiteiten in de natuur, van peddelen door de Biesbosch tot het trotseren van winters Schotland om Munro’s te beklimmen. Tot slot, ligt de nadruk bij wild roots reizen op het ontdekken van traditionele levensstijlen waarbij cultuur en natuur onlosmakelijk verbonden zijn.
Een wild roots reis die Nick het meest is bijgebleven is de reis door Iran met de nomadische Bakhtari stam. Deze stam van naar schatting 150 duizend nomaden leeft in het Zagrosgebergte in Iran. Ze leven volledig zelfvoorzienend en tweemaal per jaar trekken ze met hun vee de drieduizend meter hoge bergpassen over om de groene weiden te bereiken. Dit wordt gezien als één van de meest indrukwekkende mensenverplaatsingen ter wereld. Ondanks dat de Bakhtari veehouders zijn, eten ze weinig vlees en leven ze vooral van de melkproducten en wol van hun vee. Deze levensstijl, hoewel ogenschijnlijk ver verwijderd van de onze, biedt ons waardevolle levenslessen. De Bakhtari leven namelijk in harmonie met de natuur, een balans die in onze moderne samenleving met haar constante consumptiedrang steeds moeilijker te bereiken lijkt.
Nick benadrukt niet alleen het belang van het opdoen van ervaringen tijdens het reizen met deze bevolking, maar ook van het teruggeven aan de gemeenschap door hen te voorzien van een inkomsten en jaarlijks terug te keren. Daarnaast wijst hij op het cruciale belang om je te verdiepen in lokale gebruiken en kledingvoorschriften, een essentiële les voor elke reiziger. Wanneer je reist, ben je te gast in een land, cultuur of bij een volk. Respect toon je door je te verdiepen in lokale gewoonten en zorgvuldig om te gaan met de natuur van het gastland. Dit geldt ook voor de ecologische voetafdruk die je achterlaat. “Deze voetafdruk omvat niet alleen de CO2-uitstoot van het transport, maar ook de spullen die je meeneemt en de vorm van toerisme,” voegt Nick toe. Rewild maakt daarom veelvuldig gebruik van huurspullen en vermijdt grote hotelketens, die vaak in handen zijn van vermogende buitenlandse investeerders waar de lokale bevolking weinig van terugziet.
Hoewel reizen onvermijdelijk gepaard gaat met een voetafdruk, is stoppen met reizen volgens Nick niet realistisch. In onze hedendaagse samenleving zijn we meer dan ooit afhankelijk van elkaar, blijft de trend van globalisering zich doorzetten en daarom is het van cruciaal belang om andere culturen en levensstijlen beter te begrijpen. Het gebrek aan begrip draagt helaas bij aan polarisatie en vooroordelen. “Wij bezoeken een plek, voor de natuur en de mensen. Dat staat los van politiek en landsgrenzen. Terwijl er op politiek of nationaal niveau natuurlijk altijd over en weer belangen in het spel zijn, vind je op het niveau van de individuele mens eigenlijk altijd een connectie en gemeenschappelijkheid als je een open houding houdt.” Reizen blijft een prachtige manier om de wereld te ontdekken, en door bewust te blijven van onze impact op de lokale bevolking en natuur, kunnen we dit op een positieve manier blijven doen. Genoeg inspiratie en levenslessen om mee te nemen in volgende reizen, waar ook ter wereld.