Laten we eens beginnen met een klein gedachte-experiment: hoe zouden onze voorouders onze moderne levensstijl bekijken? Waarschijnlijk zouden ze onder de indruk zijn van alle nieuwe technologieën en gemakken, maar tegelijkertijd ook enigszins verbaasd over onze gemakzuchtigheid door de opkomst van deze technologieën en de diensteneconomie. ‘Het huis stofzuigen? Daar hebben we de robotstofzuiger voor.’ ‘Iets kopen in de winkel? Dat kan gewoon vanachter de computer of laat je vergeten boodschappen bezorgen met de flitsbezorgers.’ En dit is nog maar een kleine greep uit ons arsenaal aan gemakken. Het is dan ook geen verrassing dat de helft van de Nederlanders te weinig beweegt.
Daar komt nog eens bovenop dat een groot deel van ons een zittend beroep heeft en zich een echte ‘kantoortijger’ mag noemen. Volgens gegevens van het CPB heeft een kwart van de Nederlanders een kantoorbaan, wat resulteert in het alom bekende ‘Grote Zitten’, zoals te lezen in ‘Is zitten echt ‘het nieuwe roken’? Hoe te weinig bewegen de gezondheid schaadt’ in de Volkskrant 12 april 2024. Hoewel sommigen het weinig bewegen buiten werktijden proberen te compenseren met bezoeken aan sportscholen, personal trainers en bootcamplessen, is dit slechts een druppel op de gloeiende plaat. Terug naar ons gedachte-experiment: onze voorouders zouden zich waarschijnlijk verbazen over deze moderne manier van bewegen.
Hoewel dit misschien pessimistisch klinkt, bevat het zeker een kern van waarheid. Onze samenleving is zo ingericht dat voldoende beweging er vaak bij inschiet, en zo komt iets wat we van nature voldoende deden op onze to-do lijstjes terecht. Bovendien hebben we de neiging om beweging te associëren met prestaties. Wie regelmatig hardloopt, krijgt vaak de vraag: ‘Heb je ooit een marathon gelopen?’ Een nogal vreemde vraag als je erover nadenkt, maar de marathon wordt gezien als het ultieme statussymbool voor hardlopers. Kijk maar naar het grote aantal mensen dat onlangs deelnam aan de marathon van Rotterdam. Het maakt niet uit hoe lang je erover doet om hem uit te lopen, iedereen is trots, terwijl dit duidelijk niet meer valt onder gezonde beweging. Begrijp me niet verkeerd, ik val precies in deze categorie; elk jaar een sportdoel, trainen, schema’s en vooral oog voor de prestatie. Toch borrelde bij mij de vraag op: kunnen we ook op een andere manier naar beweging en sport kijken?
Daarbij stuitte ik op NatuurlijkSportief en sprak ik met oprichter Teun van der Klis. Het idee achter NatuurlijkSportief is simel: ‘maak van sporten zorgeloos buitenspelen’. Geen trainers die vertellen wat je moet doen, geen strakke schema’s, en geen materiaal om mee te nemen. “Wil je proberen deze boomstronk op te tillen of heb je zin om deze heuvel op te rennen? Ga je gang!” benadrukt Teun. “Het gaat om de ervaring, niet om de prestatie.” Op deze manier kun je als het ware weer het kind in je naar boven halen. Als een kind een heuvel op wil rennen, is het niet bezig met hoe hoog of steil deze is en wat de snelste tijd is om boven te komen. Misschien stoppen we zelfs wel halverwege omdat we een bijzondere bloem te bekijken!
Daarbovenop draait het bij NatuurlijkSportief ook om het ontdekken van je eigen grenzen. “Ja, ons concept brengt risico’s met zich mee,” erkent Teun, “maar veiligheid ligt juist in het herkennen van gevaren en het inschatten van je eigen capaciteiten. Durf risico’s te nemen, scherp je zintuigen aan, leer de gevaren in te schatten. Het is een proces van ontdekken en ontwikkelen. Wees nieuwsgierig, daag jezelf uit.” Dit heeft tot gevolg dat er in de praktijk veel minder blessures voorkomen, dan je in eerste instantie zou verwachten. Doordat er geen voorgeschreven regels of schema’s die bijvoorbeeld vertellen hoe zwaar je zou moeten tillen, moet je veel beter naar de signalen van je lichaam luisteren.
Wat begon als een soloproject, is nu uitgegroeid tot een netwerk van Buitenspeelbazen verspreid over het hele land. Deze gepassioneerde individuen delen dezelfde liefde voor buitenspelen en hebben de vrijheid om het concept van NatuurlijkSportief op hun eigen manier uit te dragen. In een wereld waar technologie onze levens steeds meer beheerst, herinnert NatuurlijkSportief ons eraan hoe het is om simpelweg buiten te spelen, zonder de beperkingen van schema’s en doelen. Misschien is het tijd om de strikte grenzen van onze fitnessdoelen los te laten en in plaats daarvan de vrijheid in de natuur te omarmen. Ben je geïnspireerd geraakt? Neem eens een kijkje op https://natuurlijksportief.nl/sporters/.