Je bekijkt nu Veilig en verantwoord op reis

Veilig en verantwoord op reis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wereld

In April 2018 maakte ik mijn eerste reis alleen door Zuid-Amerika. Ik reisde een maand door Peru, Chili en Bolivia. Veel mensen vonden dit een gevaarlijke onderneming, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. In dit artikel vertel ik je hoe je veilig (alleen) kunt reizen en op welke manier je je het beste kunt voorbereiden.

Voorbereiding

Voorbereiding is altijd belangrijk als je op reis gaat. Hierbij doel ik niet op het precies uitstippelen van je route maar vooral de spullen die je meeneemt en het regelen van verzekeringen en geldzaken. Een voorbeeld hiervan is het hebben van een creditcard. Buiten Europa is je pinpas regelmatig niet geaccepteerd om geld op te nemen of te betalen en komt een creditcard dus goed van pas. Geen zin om voor verrassingen te staan, ik heb een handig lijstje gemaakt voor de voorbereiding van je reis.

  • Ga je op reis buiten Europa? Zet je pinpas op betalen in de hele wereld.
  • Check de limiet van je creditcard. Alles betalen met creditcard kan je limiet snel opslokken en het verhogen van je limiet kost vaak enkele werkdagen.
  • Check je reisverzekering en of deze de juiste dekking heeft.
  • Maak een kopie van je paspoort/rijbewijs en reisverzekering in het geval er iets wordt gestolen.
  • Neem een EHBO kitje mee (al voor een paar euro te krijgen bij de drogist).
  • Neem wat geld mee in de lokale valuta of dollars. Dollars kun je op Schiphol makkelijk verkrijgen. Liever de lokale valuta? Check dan GWX Travelex om de hoeveelheid online te bestellen en af te halen op Schiphol.
  • Neem een klein slotje mee met een code. In hostels kun je hiermee je spullen vaak veilig opbergen in een kluisje maar ook buiten hostels, bijvoorbeeld in musea/nationale parken, vind je vaak kluisjes om je tas op te bergen tijdens je bezoek.
Lokaal kraampje in Bolivia
In Bolivia vind je veel kleine kraampjes waar je iets te eten of drinken kunt kopen

 

Geldzaken in het buitenland

In Nederland zijn we gewend om overal te kunnen pinnen en contactloos te betalen met je telefoon. In het buitenland kom je dit minder vaak tegen en in veel landen buiten Europa is het nog gebruikelijk om in cash te betalen. Als je ook met je creditcard kunt betalen, komt het in dit geval vaak voor dat je nog een extra toeslag moet betalen. Daarom is het altijd goed om te checken of je accommodatie/tours alleen cash kunt betalen.

Daarentegen zijn dollars in veel landen ook geaccepteerd als betaalmiddel. Om het nog ingewikkelder te maken, moet je ook opletten wat je in dollars betaald om jezelf niet in de vingers te snijden. Over het algemeen kun je bij accomodaties en het boeken van tours prima in dollars betalen. Daarentegen zou ik in de lokale valuta betalen voor kleinere bedragen zoals taxi’s, restaurants en lokale markten/winkels. 

Met veel cash rondlopen kan je kwetsbaar laten voelen en  persoonlijk vind ik geld opnemen altijd nog een klein beetje spannend. Hieronder geef ik je nog een paar tips.

  • Probeer altijd overdag een bezoek te brengen aan de ATM
  • Kies altijd voor de optie without conversion. Dit betekent dat jouw eigen bank de exchange rate bepaald en deze rate is vaak een stuk betrouwbaarder
  • Vaak betaal je via je eigen bank een vaste toeslag om geld op te nemen in het buitenland. Daarom kan het duurder zijn om vaak kleine hoeveelheden geld op te nemen
  •  Bewaar je pasjes en geld niet in je telefoon en neem een aparte portemonnee mee. Op deze manier ben je iets minder kwetsbaar voor diefstal
  • Weet de wisselkoers en check bij het omrekenen of je niet te veel betaalt
  • Neem je een taxi? Vraag een korte inschatting van de prijs vooraf en spreek de prijs af als er geen meter is in de taxi

Ziek worden op reis

Helaas kan het soms voorkomen dat je ziek wordt tijdens vakantie. Ik heb zelf gelukkig nooit een dokter of ziekenhuis bezocht in het buitenland. Mocht het nodig zijn dat je een dokter bezoekt, vraag altijd om hulp bij je accommodatie en vraag of iemand met je mee gaat. 

Op reis zijn er helaas regelmatig mensen die in aanraking komen met bed bugs of een voedselvergiftiging oplopen. Hieronder geef ik enkele tips om dit te voorkomen:

  • Check in een hostel altijd onder en op je matras of je bed bugs ziet
  • Leg je volledige tas met inhoud niet op je bed. Mocht je dat toch bed bugs oplopen, heb je minder kans dat ze ook je hele tas hebben veroverd
  • Bed bugs sterven alleen bij bevriezing of heel heet wassen. Kan je tas niet in de was? Pak een grote zwarte vuilniszak en leg je tas hierin in de zon, gegarandeerd heel warm!
  • Let op met het eten van rauwe groenten en geschild fruit
  • Drink niet zomaar water uit de kraan! Wil je niet continu flessen water kopen? Ik heb een lifestraw waarmee je veilig uit de kraan of uit stroompjes kunt drinken 
  • Eet je vlees of vis? Let op of dit goed doorbakken is en eet vis alleen rauw in betrouwbare restaurants
Bed bugs
Tassen in zwarte vuilniszakken om de bed bugs te doden

 

Alleen op reis als vrouw

Allereerst heb ik mij bijna nooit onveilig gevoeld als ik alleen reisde. In de meeste landen hebben vrouwen in de afgelopen jaren een steeds betere status gekregen, maar het is bijvoorbeeld altijd verstandig om ’s avonds niet alleen over straat te gaan. Daarnaast zou ik altijd even checken of er bepaalde kledingvoorschriften zijn of regels in je land van bestemming zoals het dragen van een hoofddoek. Ondanks dat wij soms een andere kijk hebben op bepaalde zaken, is het altijd belangrijk om de lokale cultuur te respecteren. Daarnaast is het ook belangrijk je niet te bang te laten maken en ook van het goede in mensen uit te gaan. In Zuid-Amerika heb ik ervaren dat de bevolking erg gastvrij is en mij juist extra hielp als ze hoorden dat ik alleen reisde. Vergeet dus ook niet contact te maken met de lokale bevolking, bijvoorbeeld in de bus of een restaurant, hiermee kom je meer te leren over de cultuur.

Copacabana aan het Titicaca meer
In Copacabana aan het Titicaca meer vind je kleine viskraampjes waar je ’s avonds vers gevangen vis kunt eten

 

Verantwoord op reis

Tenslotte besteed ik ook graag aandacht aan hoe je verantwoord op reis kunt gaan. De groei van toerisme heeft veel landen een boost gegeven maar trekt ook de aandacht van buitenlandse investeerders. Vaak gaat dit ten koste van de lokale bevolking en de natuur. Ondanks dat hier meer aandacht voor komt, speel je hier als toerist een belangrijke rol. Zo probeer ik vaak op zoek te gaan naar accommodaties van lokale inwoners zodat jouw geld bij hen terecht komt. Een andere manier is om te checken hoe de eigenaren deel uitmaken van de lokale gemeenschap zodat jouw geld op die manier niet terugvloeit naar grote buitenlandse investeerders. Ook kun je een bezoek brengen aan lokale restaurants in plaats van de de grote ketens. Hierbij kun je ook rekening houden met het kopen van lokale producten in de winkel. Tot slot, je kunt tijdens je verblijf ook meehelpen door niet elke dag om schone handdoeken te vragen en niet roekeloos veel water te gebruiken.

Conclusie: laat je niet afschrikken door vervelende verhalen, bereid je goed voor en geniet op een verantwoorde manier van je reis!

Macchu Picchu
Machu Picchu na de Salkantay trek