Je bekijkt nu Weekendje Oranjewoud in Friesland

Weekendje Oranjewoud in Friesland

Ik vind het heerlijk om een weekendje door te brengen in de natuur. Even weg van de drukte in de stad en veel buiten zijn. Deze keer gingen we een weekendje naar Oranjewoud in Friesland. Het is een rustige omgeving waar je prachtig kunt wandelen. Hier lees je alles wat je niet moet missen!

Duik in de Geschiedenis

Oranjewoud is maar een klein dorpje naast Heerenveen maar heeft een geschiedenis met een koninklijk tintje. Oranjewoud dankt zijn naam namelijk aan de aanwezigheid van de Oranjes. In 1676 kocht Albertine Agnes van Nassau een landgoed en noemde dit Oranjewoud. Op het landgoed liet ze een paleis bouwen, maar het werd helaas verwaarloosd en afgebroken. 

Bos in Oranjewoud
Boswandeling in Oranjewoud

 

Later vestigden zich opnieuw weer welgestelde families die grote landhuizen lieten bouwen. Deze landhuizen, met als bekendste landhuis Oranjewoud, zijn niet te missen wanneer je door Oranjewoud wandelt. Het landgoed is helaas niet zomaar te bezoeken maar wel beschikbaar om af te huren. 

 

Wandelroutes in Oranjewoud

Naast de interessante geschiedenis heeft Oranjewoud ook mooie en afwisselende natuur. Van parkachtig landschap tot een (koninklijk) bos, afwisseling is hier gegarandeerd! Wij liepen deze route vanuit museum Belvedère. Je kunt de route ook nog uitbreiden met een bezoekje aan de Belvedère toren. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het bos en de landgoederen. 

Wandelen in Oranjewoud
Wandelen in Oranjewoud

Zin in een kleine pauze, stop dan bij het museumcafé van museum Belvedère of neem plaats op het terras van Hotel Tjaarda. 

Overnachten in de buurt

Wij verbleven in een supertoffe airbnb. De eigenaresse Ingrid is heel gastvrij en je hebt ook toegang tot de heerlijke tuin met al haar dieren. Verwacht geen grote luxe maar hiermee heb je alles wat je nodig hebt. Wij betaalden 59 euro per nacht. 

Tuin van onze airbnb in Oranjewoud
Genieten van de heerlijke tuin in onze airbnb

Heb je zin in een iets luxer verblijf? Dan kun je vanaf 120 euro per nacht ook terecht in Hotel Tjaarda. Hiermee heb je ook toegang tot de sauna en het binnenzwembad.

Museum Belvedère

Een bekende bezienswaardigheid in Oranjewoud is museum Belvedère. Dit museum voor moderne kunst is het enige van zijn soort in Friesland. Het strakke gebouw is niet te missen en rondom het museum ligt een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen of picknicken. 

Een kaartje voor het museum kost 12 euro per persoon. 

Museum Belvedère
Museum Belvedère

Zoals wij, geen zin om in een museum rond te lopen met prachtig weer? Neem dan een zit op het zonnige buitenterras voor een kop koffie of lunch!

Restaurants in de buurt

Deze post is natuurlijk niet compleet zonder een overzicht van de beste restaurants in de omgeving om het weekend compleet te maken.

 Restaurant Smûk

Restaurant ’t Gerecht