Je bekijkt nu Goed voorbereid de racefiets mee op reis

Goed voorbereid de racefiets mee op reis

Ik vind het heerlijk om te fietsen tijdens de vakantie. Naast het feit dat je vaak wat meer hoogtemeters kunt maken tijdens je rondje, is het ook de ideale manier om de omgeving te ontdekken. Schattige dorpjes en prachtige uitzichten ontbreken niet en geven mij het gevoel van een klein avontuur. Evenwel, blijft het belangrijk om niet geheel onvoorbereid op pad te gaan. Daarom geef ik je hier tips voor de perfecte voorbereiding voor jouw fietsavonturen!

 

Kies je routes uit

Ik vind het altijd prettig om vooraf wat routes uit te zoeken die ik kan rijden. Daarbij gebruik ik Komoot om mijn routes uit te stippelen of inspiratie op te doen. Komoot geeft daarbij ook duidelijk aan wat voor type wegen je kunt verwachten, het aantal hoogtemeters en de foto’s geven een impressie van de omgeving.

Daarnaast kan ik de routes makkelijk op mijn fietshorloge zetten zodat ik moeiteloos kan navigeren. Ik heb een Garmin sporthorloge waar ik super tevreden mee ben. De batterij gaat lang mee en naast fietsen, kun je er ook mee zwemmen en hardlopen. Het specifieke type heeft ondertussen een nieuw model: de Garmin Forerunner 55. Wil je een sporthorloge dat je ook normaal kunt dragen, dan zou ik de Garmin Vivoactive 4S aanbevelen.

Mocht je liever geen horloge willen, kun je ook voor een fietscomputer kiezen. Garmin heeft verschillende fietscomputers waarmee je ook routes via Garmin Connect kunt oplopen. De meest betaalbare fietscomputers met voldoende functies zijn Garmin Edge Explore en Garmin Edge 530.

Tot slot, is het altijd goed om na te gaan of je een veilige route hebt gekozen. Ondanks dat we in Nederland praktisch overal een fietspad hebben, is dit in de meeste andere landen niet het geval. In Frankrijk en Italië zijn de meeste auto’s gewend dat er ook fietsers op dezelfde weg fietsen, maar je vermijdt de provinciale wegen het liefst zo veel mogelijk. Mijn ervaring is dat de Komoot routes hier meestal goed rekening mee houden.

Uitzicht op de bergen in de Dolomieten
Uitzicht op de bergen tijdens mijn fietstocht in de Dolomieten

 

Bereid je voor op het weer

Je kunt verschillende soorten weer tegenkomen tijdens je fietstocht. Vooral in de bergen kunnen de weersomstandigheden in korte tijd wisselen en is het belangrijk om de juiste spullen mee te nemen.

Warm weer

Bij warm weer is het vooral belangrijk om heel veel water mee te nemen. In principe zou ik nooit aanraden om bij temperaturen boven de 30 graden te fietsen en in dat geval, kun je je ronde beter vroeg in de ochtend starten. Naast veel water is het nog steeds belangrijk om bij warm weer goed te eten. Hoge temperaturen kunnen je trek verminderen maar dat betekent niet dat je niet veel energie verbrandt. Daarom neem ik een gelletje mee bij hoge temperaturen. Hiermee krijg je toch energie binnen maar het is makkelijker weg te krijgen.

Regen

Niks is vervelender dan fietsen in natte, doorregende kleding. Daarbij zorgt dit er bij lagere temperaturen ook voor dat je heel snel afkoelt. Ik ben zelf vooral een ‘mooi weer’ fietser en probeer fietstochten in de regen zoveel mogelijk te vermijden. Wil je toch een poging wagen of heb je geen andere keus dan de regen te trotseren? Zorg voor een regenjasje om je bovenlichaam droog te houden en neem eventueel plastic zakjes mee voor in je fietsschoenen. Veel overschoenen zijn niet helemaal waterdicht en dit is een makkelijke (en goedkope) oplossing om je voeten droog te houden.

Bij regenachtig weer is het ook belangrijk om op je fietsroute te letten. Natte bladeren kunnen namelijk zorgen voor flinke glijpartijen die je liever wilt voorkomen.

Koud weer

Ondanks dat koud weer niet aantrekkelijk lijkt om te fietsen, kan het (zonder regen!) goed te doen zijn met de juiste kleding. Denk hierbij aan overschoenen, een lange broek, een jasje, en handschoenen. Zelf heb ik snel last van de koude wind in mijn oren en draag ik ook een bandana. Mijn favoriete kledingmerk is Castelli. Zeker voor de winter vind ik het belangrijk om goede kwaliteit kleding aan te schaffen dat mij warm houdt. Mijn lijst met favoriete producten:

  • Winddicht jasje
  • Lange broek (met fleece binnen)
  • Bandana
  • Overschoenen
Fietsroute Dolomieten
Fietsroute in de Dolomieten

 

Voorkom pech onderweg

Niks is vervelender dan langs de weg staan met fietspech. Ondanks dat je dit niet altijd kunt voorkomen, helpt het om je fiets goed te onderhouden.

Tips voor onderhoud van je fiets:

  • Geef je fiets elk jaar een beurt
  • Pomp je banden altijd op voordat je gaat fietsen. Dit vermindert slijtage van je banden
  • Smeer je ketting af en toe met vloeibare olie. Dit houdt je ketting soepel en zorgt dat deze langer mee gaat
  • Maak je fiets regelmatig schoon en vergeet hierbij niet je velgen mee te nemen. Vooral als je remblokjes hebt, is het belangrijk om je velgen goed schoon te houden. De remblokjes remmen namelijk via de velgen en dit werkt minder goed als deze vies zijn.

Daarnaast heb ik onderweg altijd een bandenplak setje en een CO2 pomp. Hiermee kun je in één keer je verwisselde band oppompen en sta je niet een half uur met een klein pompje te klunzen.

Tot slot, is het verstanding om enigszins op het wegdek te letten. In het buitenland kun je namelijk nog wel eens flinke gaten in het wegdek vinden waarin je makkelijk lek rijdt. Probeer dus te vermijden met volle snelheid in deze gaten te rijden.

Uitzicht over Fontainebleau
Uitzicht over Fontainebleau

 

Ideeën voor routes

Ben jij ook helemaal enthousiast geworden om een fietsrit te gaan maken? Hieronder vind je een precieze beschrijving van verschillende routes zodat je niet voor verrassingen komt te staan.