Je bekijkt nu Hike PR1: Pico Arieiro – Pico Ruivo

Hike PR1: Pico Arieiro – Pico Ruivo

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Europa / Portugal

De bekendste en zwaarste hike op Madeira vereist uithoudingsvermogen maar geeft spectaculaire uitzichten. Daarom was het voor ons één van de hoogtepunten tijdens onze vakantie. Om niet voor vervelende verrassingen te staan, geef ik hier een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over deze hike! Meer inspiratie op doen voor jouw vakantie op Madeira? Lees hier alles over andere hikes of toffe activiteiten!

Hoe fit moet ik zijn?

Ondanks dat vele artikelen over de PR1 hike vrij afschrikwekkend zijn, kan ik je geruststellen. De hike is vrij lang, voor ons 5.5 uur inclusief stops waarvan ruim 4 uur wandelen, maar de hike is technisch niet moeilijk. Wij maakten in totaal 1200 hoogtemeters maar dit is allemaal via aangelegde trappen. Dit maakt dat de weg totaal niet lastig is om te lopen en ook de route staat goed aangegeven. Kortom, je hoeft geen fanatieke wandelaar te zijn en met een beetje uithoudings- en doorzettingsvermogen moet het goed te doen zijn. Reken in dit geval wel op flinke spierpijn in de benen van het traplopen!

Adembenemend uitzicht
Adembenemend uitzicht

Wij zijn zelf ook iets moeilijkere hikes gewend en voor sommigen zal dit dus teleurstellend zijn. Desalniettemin waren de vergezichten spectaculair en wij hebben zeker geen spijt van deze wandeling. Het prachtige uitzicht compenseert ruimschoots voor de lage technische uitdaging in de route.

Wat kan ik verwachten van het weer?

Het weer op Madeira is veranderlijk. Daarom heb je vooraf geen garantie dat het helder weer is (ook niet in de zomer!). Laat je echter ook niet afschrikken door wat wolken want het kan ook weer erg snel opklaren en opentrekken. Wij maakten dit mee op de Pico Ruivo, waar we midden in de wolken zaten bij aankomst maar net voor we weer terug wilden wandelen, trok het helemaal open.

Ook met enkele wolken is het nog prima wandelen

Ook als het beneden volledig bewolkt lijkt kan het bovenop helder zijn doordat je als het ware boven de wolken loopt. Daarnaast is wat sluierbewolking ook geen probleem omdat dit snel overtrekt. Vroeg in de ochtend heb je de meeste kans op helder weer. De meeste mensen starten de hike dan ook met zonsopgang die meteen een prachtig begin is vanaf de Pico Arieiro.

Tot slot is het altijd goed om vooraf de weersvoorspelling te checken. Dit kun je doen op de website van mountain-forecast. Hier staat ook de temperatuur en zonsopgang aangegeven.

Wat neem ik mee?

Omdat het weer veranderlijk is en het op hoogte flink koud kan worden, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Met onderstaand lijstje, kom je niet voor verrassingen te staan.

  • 1.5 liter water per persoon
  • Zonnebrand
  • Zaklamp (voor in de tunnels)
  • Goede wandelschoenen
  • Trui/Jasje
  • Regenjasje
  • Snacks voor onderweg (bijv. Reepjes, banaan, noten)
  • 50 cent voor het toilet bij Pico Ruivo

Moet ik met een gids op pad?

Wij kwamen verschillende groepen tegen die de wandeling met een gids deden. Wat ons betreft is dit echt overbodig. De route staat goed aangegeven en de hike is technisch ook niet moeilijk. Daarnaast kun je zonder gids ook je eigen looptempo aanhouden en pauzes inlassen wanneer je dat nodig hebt. Daarom geef ik de voorkeur aan de hike zonder gids.

Kan ik de hike ook one way doen?

De hike hoeft niet te stoppen wanneer je aankomt bij Pico Ruivo. In plaats van dezelfde 6 kilometer terug te lopen, kun je ook verder lopen richting Achada Teixeira. Het is 2.7 kilometer naar de parkeerplaats van Achada Teixeira waar je ook je hike kunt eindigen. Het stuk tussen Pico Ruivo en Achada Teixeira wordt aangegeven via de PR 1.2 route. Op deze manier kun je de hike iets korter maken en hoef je niet hetzelfde stuk terug te lopen.

Echter is er geen openbaar vervoer tussen de parkeerplaatsen van Pico Arieiro en Achada Teixeiras. Daarom kiezen veel mensen toch om dezelfde route terug te nemen om gedoe met vervoer te voorkomen. Ondertussen zijn er wel verschillende touroperators die een shuttle service aanbieden tussen de twee plekken. Een betrouwbare operator is Pico transfers. Daarnaast bieden sommige touroperators deze optie ook aan in combinatie met een gids.

Wij hebben ervoor gekozen om dezelfde route terug te wandelen. Hoewel veel mensen vinden dat het teruglopen van dezelfde route saai is, vonden wij dit helemaal niet. Doordat je vanuit een andere richting loopt, zie je alle uitzichten ook vanuit een nieuw oogpunt. Dit maakt juist dat je weer nieuwe dingen ziet en de terugwandeling totaal niet hetzelfde voelt.

De terugweg
De terugweg

Waar en welke tijd starten?

Het beste is om de hike zo vroeg mogelijk te starten. Hiermee heb je het meest kans op helder weer en nog belangrijker, vermijd je het lopen in de volle zon. Er is weinig beschutting op de route waardoor het met de vele trappen als snel flink warm wordt om te lopen.

De meeste mensen combineren de start van de hike met het bekijken van de zonsopgang op Pico Arieiro. Dit is één van de mooiste plekken op Madeira om de zonsopgang te zien. De zonsopgang is het gehele jaar door rond half 8 te zien.

Zonsopgang Pico Arieiro
Zonsopgang Pico Arieiro

Tot slot is er voldoende parkeergelegenheid bij Pico Arieiro. Let wel op dat er twee verschillende parkeerplekken zijn. De parkeerplaats op de top is alleen voor mensen die hier kort staan om het eerste uitzichtpunt te bekijken en daarna teruggaan. Als je de PR1 hike loopt, is de parkeerplaats iets onder de top. Hier staat ook een bord dat aangeeft hier te parkeren wanneer je de hike maakt. Wil je dus de zonsondergang zien, is het handig om hier ongeveer 7 uur te zijn zodat je voldoende tijd hebt om omhoog te lopen.

Wat kom ik tegen op de route?

Ninho da Manta

Ninho da Manta is het eerst uitzichtpunt op de route. Je loopt hierheen over een richel wat het eerste stuk al meteen spectaculair maakt. De meest foto’s die je vindt op de PR1 hike, zijn ook op dit stuk gemaakt. Verwacht echter geen verlaten looppad voor jezelf. Omdat er ook veel mensen die alleen naar dit uitzicht punt gaan, kan het hier in het zomerseizoen vrij druk zijn.

Ninho da Manta
Ninho da Manta uitzichtpunt

Steil naar beneden

Na het uitzichtpunt Ninho da Manta is het al minder druk en zul je eerst steil naar beneden gaan. Dit deel bestaat uit uitgehakte trappen in de rotsen en kan dus enigszins belastend zijn voor de knieën. Gelukkig zijn er genoeg plekken om even te stoppen en van het uitzicht te genieten.

Trappen naar beneden
Trappen naar beneden

Tunnels

Na het stuk naar beneden, kom je bij een stuk met verschillende tunnels. Dit gedeelte is vrij vlak en dus makkelijk te belopen. De tunnels zijn niet erg lang maar het is wel handig om een zaklamp (van je telefoon) te gebruiken. De tunnels zijn uitgehakt in de bergkammen en daarom heb je na elke tunnel weer een compleet nieuw uitzicht op de bergketen. Dit maakt dit een van de tofste delen van de wandeling door alle afwisseling.

Start van de tunnels
Start van de tunnels

Steile klim omhoog

Na de tunnels wacht je een pittig stuk klimmen. Via steile (en soms smalle) trappen klim je verder omhoog richting de eindbestemming, Pico Ruivo. Een pittige workout voor de benen en het fijnst om wat meer in de ochtend te doen zodat je niet in de volle zon loopt.

Witte bos richting Pico Ruivo

Na het beklimmen van de trappen, is het klimmen nog niet afgelopen maar wel een stuk minder steil. Hier kom je bij ‘the dead tree valley, gekenmerkt door alle witte bomen. Dit is helaas niet een mooi natuurverschijnsel maar het gevolg van een bosbrand. Enkele jaren geleden heeft een bosbrand een deel van het bos verwoest en de witte exemplaren zijn achtergebleven. Terwijl velen dit zien als een perfecte spot om te poseren tussen de witte bomen, is het goed om je ook bewust te zijn van de kwetsbaarheid van de natuur en hoe belangrijk het is om voorzichtig om te gaan met brandgevaarlijke situaties. Zorg er dus altijd voor dat je glas/sigaretten niet laat liggen in de natuur. Naast vervuilend, kan het namelijk ook leiden tot lastig te bestrijden branden met grote gevolgen.

Witte bos
De helaas verbrande bomen

Laatste klim naar Pico Ruivo

Er lijkt geen einde aan te komen maar dit is echt het laatste stuk van de klim. Eerst kom je aan bij het huisje waar je een kopje koffie kunt drinken en gebruik kunt maken van de toiletten (50 cent). Je bent alleen nog niet op Pico Ruivo! Loop de laatste (vijf)tien minuten totdat je op de top bent en geniet van het prachtige uitzicht. Niet getreurd als het bewolkt is, wolken trekken snel weg en met wat geduld kun je misschien toch nog iets zien!

Op Pico Ruivo!
Op Pico Ruivo!