Je bekijkt nu Madeira Hike Levada Fontes 25 & Cascata do Risco

Madeira Hike Levada Fontes 25 & Cascata do Risco

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Europa / Portugal

Eén van de bekendste wandelingen op Madeira is de Levada Fontes 25/Cascata do Risco hike. Deze wandeling loopt langs één van de bekendste levadas van het eiland en over smalle bospaden. De hike is erg toegankelijk en totaal niet moeilijk. Dit maakt het een populaire wandeling onder toeristen en daarmee ook een redelijk drukke wandeling, maar dit neemt de schoonheid zeker niet weg! Nog meer toffe dingen om te doen in Madeira? Lees hier ons artikel! Lees hier ook alles wat je moet weten over de voorbereiding voor de PR1 hike!

De hike

De wandeling start in Rabaçal waar je ook gemakkelijk je auto kunt parkeren. De gehele hike, waarbij je naar Lagoa 25 Fontes en Cascata do Risco gaat, is 12 km in totaal. Inclusief een paar korte stops, hebben wij hier 3 uur over gedaan. Je kunt de hike ook nog iets inkorten door Cascata do Risco over te slaan, maar het kleine stukje omlopen vonden wij zeker de moeite waard.

Omdat deze hike erg populair is en ook veel tour operators deze hike aanbieden, raad ik aan om vroeg of na lunch te starten om de meeste groepen te ontlopen.

Casa de Rabacal

Het eerste stuk lopen is over een geasfalteerde weg naar Casa de Rabaçal. Dit duurt ongeveer een half uur. Het is niet het leukste stuk van de route maar geeft wel mooie vergezichten. Mocht je dit stuk liever overslaan of de hike willen inkorten, kun je het pendelbusje pakken dat continu heen en weer gaat. Je betaalt 3 euro pp voor een enkeltje en 6 euro pp voor een retour.

Casa de Rabaçal is de enige plek met sanitaire voorzieningen op de route. Je betaalt 50 cent om gebruik te maken van het toilet. Daarnaast heeft Casa de Rabaçal ook plek voor wat drinken en eten voor een korte tussenstop.

Route

Je kunt vanaf Casa de Rabaçal twee verschillende routes nemen richting Lagoa Fontes 25. De eerste loopt voorlangs direct omlaag. Deze route is het kortste maar is hierdoor ook iets drukker en is de standaard route voor groepen. Voor de andere route ga je achterlangs (bij de toiletten) naar beneden. Deze route is iets langer maar wij kwamen bijna niemand tegen totdat beide routes weer samenkomen. Op deze manier konden we heerlijk wandelen op ons eigen tempo wat deze route voor ons echt een aanrader maakt.

Op het moment dat de routes samenkomen, wordt het pad langs de levada ook een stuk smaller. Daardoor kan het bij drukte wat langer duren om dit stuk te lopen. Uiteindelijk eindig je bij Lagoa Fontes 25. Hier kun je even zitten en eventueel een duik nemen bij de waterval. Daarna neem je de route terug. Op de terugweg hebben wij de korte route genomen met een extra stop bij Cascata do Risco. Ondanks de kleine omweg is dit zeker de moeite waard. De Risco waterval is indrukwekkend (zelfs in de zomer!). Wij waren bang dat er geen water zou zijn door het zomerseizoen maar dit was gelukkig niet het geval.Terug bij Casa Rabaçal kun je nog iets eten of drinken of meteen je weg vervolgen naar de parkeerplaats.

Weer

Het weer in Madeira is veranderlijk, vooral in de hogergelegen delen. Toen wij aankwamen in Rabaçal was het bewolkt, maar al lopend, trok de lucht steeds verder open. Daarentegen werd het opeens mistig toen we terugliepen naar de parkeerplaats en was het volledig dichtgetrokken binnen een kwartier. Oftewel, zorg altijd dat je een extra vest/jas en zonnebrand meeneemt om voorbereid te zijn op alle weersomstandigheden.

Andere hikes vanaf Rabaçal

Naast deze bekende hike, zijn er ook minder bekende hikes vanaf Rabaçal. Eén hiervan is de hike naar Lagoa do Vento. Deze hike wordt veel minder vaak genoemd maar heeft alles in zich, wandelen langs een levada en een prachtige waterval als eindbeloning. Deze hike start op hetzelfde punt en is goed aangegeven met bordjes. Voor de volledige route en huidige condities kun je ook de visit madeira of de WalkMe app raadplegen