Je bekijkt nu Rondreis op de Azoren in 10 dagen

Rondreis op de Azoren in 10 dagen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Europa / Portugal

De Azoren is een eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan en vormt een regio van Portugal. Ondanks dat het prachtige natuur en een ideaal klimaat biedt, wordt het nog vaak overgeslagen door toeristen. Ik maakte hier drie jaar geleden een 10-daagse rondreis en deel mijn tips graag!

Eilandhoppen op de Azoren

De Azoren bestaan uit 17 verschillende eilanden waarvan 9 eilanden bewoond zijn. Door alle verschillende eilanden die relatief dicht bij elkaar liggen (zoals je op het kaartje kunt zien) is dit een ideale bestemming om te eilandhoppen! Op welke manier je het beste deze eilanden kunt bezoeken, lees je hier

Tijdens onze reis van 10 dagen hebben we twee eilanden, Sao Miguel en Pico,  bezocht wat makkelijk te doen is. Heb je meer tijd te besteden? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om meer eilanden te bezoeken. Hieronder geef ik tips voor bezienswaardigheden en accomodaties in Sao Miguel en Pico. 

Bereikbaarheid & Vervoer

Vanuit Amsterdam vlieg je in het hoogseizoen in 4 uurtjes rechtstreeks met TUI naar Ponta Delgada, de grootste stad op Sao Miguel. Prijzen zijn vanaf 350 euro p.p voor een retour. Buiten het hoogseizoen zijn de vluchten minder frequent en ben je meestal aangewezen op een vlucht met een overstap in Lissabon of Porto. 

Tussen de eilanden ben je aangewezen op het vliegtuig of de boot. De boot is echter wel alleen te raden om de eilanden binnen dezelfde groep te bezoeken, omdat je anders veel tijd verliest. Wil je wat geld besparen? Maak dan gebruik van het gratis doorreis ticket dat SATA Air aanbiedt. Via hun website kun je een gratis doorreis ticket aanvragen naar één van de andere eilanden vanaf Sao Miguel.

Let op: dit geldt alleen maar als je vanaf het Portugese vasteland vliegt en dus niet rechtstreeks vanuit Amsterdam

trip sao miguel huurauto

Op de meeste eilanden is het openbaar vervoer beperkt. Met wat planning is het zeker mogelijk om zonder huurauto te reizen en ook in combinatie met een taxirit kun je veel plekken bereiken. Wil je iets flexibeler zijn en heb je veel plekken te bezoeken? Dan is het aan te raden een auto te huren. Houd er wel rekening mee dat het duur kan zijn om voor een korte periode een auto te huren en het in dit geval goedkoper kan zijn om gebruik te maken van een taxi op de kleinere eilanden. Wij huurden onze auto via Sunny Cars. Wij zijn altijd super tevreden en via Sunny Cars zijn ook meteen alle verzekeringen geregeld wat extra zorgen scheelt!

 

De Eilanden

Met negen verschillenden eilanden is er dus veel te doen en kan het moeilijk zijn om keuzes te maken. Hieronder geef ik een impressie van Sao Miguel en Pico met tips voor bezienswaardigheden en je verblijf. 

Sao Miguel

Sao Miguel is het grootste eiland van de Azoren en heeft dus ook van alles te bieden.  Hieronder geef ik wat tips en inspiratie voor bezienswaardigheden.

Sao Miguel Azoren
Uitzicht langs de kust op Sao Miguel
Hotel tip: Rural house Quinta do Paraizo (€86 per nacht) of Garoupas Inn (€80 per nacht)

 

Sete Cidades

Dit dorpje en meer behoren tot de bekendste en mooiste uitzichten op de Azoren. Het meer bestaat eigenlijk uit twee delen, een blauw en een groen meer. 

Sete Cidades meer uitzicht
Uitzicht op het meer van Sete Cidades

Je hebt verschillende prachtige uitzichtpunten waarvan Miradouro Boca do Inferno er eentje is. Op de weg hierheen passeer je eerst Lagoa do Canario (wat op zichzelf al prachtig is), verderop het bos in stuit je op een pad en een trap. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op de meest prachtige uitzichten!

Een ander uitzichtpunt is bij Visto do Rei. Dit uitzichtpunt kun je combineren met een bezoekje aan The Abandoned Hotel. Dit is een volledig verlaten hotel dat wegens geldproblemen moest sluiten. Het hotel is helemaal leeg en niet meer dan een karkas maar heeft wel een mysterieuze sfeer en het uitzicht vanaf de bovenste verdieping is prachtig. Mocht je niet van plan zijn de miradouro te bezoeken, zou ik dit overslaan maar anders is het een leuke combi!

Ponte da Ferraria

Maak je een trip langs de kust, vergeet dan niet te stoppen bij Ponte da Ferraria. Deze unieke plek biedt een natuurlijke warmwaterbron waar je het beste van kunt genieten bij laagtij. Je kunt gemakkelijk je auto parkeren en vanaf de parkeerplaats is het nog een klein stukje lopen. 

Ponta da Ferrari natuurlijke zwembaden Sao Miguel Azoren
Natuurlijke zwembaden Ponta da Ferraria aan de kust

 

Zelf hadden wij geen waterschoenen mee en wat ons betreft zijn deze ook niet nodig. Je moet natuurlijk altijd opletten bij de scherpe rotsen maar de geïnstalleerde trappetjes maken het makkelijk in en uitgaan. 

Caldeira Velha

Een andere plek om van de warmte te genieten op het vulkanische Sao Miguel, is Caldeira Velha. Dit natuurreservaat ligt dicht bij Ribeira Grande en geeft de ultieme tropische beleving. Tussen de varens en palmen kun je genieten van de warmwaterbaden en zwemmen onder de waterval. Wie wil dit nu niet?

Caldeira Velha is te bereiken met de bus of de auto. Je auto kun je langs de weg parkeren. Vanaf hier loop je zo naar de ingang waar je tickets kunt kopen en je kunt omkleden. 

Een bezoek aan deze baden kun je ook goed combineren met een wandeling bij Lagao do Fogo.

Salto do Cabrito

Salto do Cabrito is een supermooie waterval die je kunt bezoek op Sao Miguel. Je kunt de waterval het makkelijkst bereiken met een huurauto. Rijd naar de aangegeven plek op Google Maps en parkeer je auto. Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten lopen naar de waterval. Vanaf hier kun je deze trail nog verder bewandelen. Zie hier de route!

Wandelen Sao Miguel Salto do Cabrito
Trail Salto do Cabrito op Sao Miguel

 

Ga naar een visrestaurant en bekijk de zonsondergang!

In Ribeira Grande zijn we naar een heerlijk visrestaurant geweest aan het water waar we ook een mooie zonsondergang hebben gezien. Het visrestaurant heet Monte Verde en de vis komt rechtstreeks vanuit de oceaan. 

Zonsondergang Ribeira Grande Sao Miguel
Zonsondergang bij het visrestaurant in Ribeira Grande

Pico

Pico is het op één na grootste eiland van de Azoren en is vooral kenmerkend door de opvallende strato vulkaan midden op het eiland. Naast de vulkaan staat Pico ook bekend om zijn bijzondere wijngaarden en het spotten van walvissen. Hieronder geef ik de bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Vulkaan Pico uitzicht
Vulkaan op Pico

Beklim de vulkaan

Je kunt de vulkaan van Pico beklimmen. Ondanks dat sommige reisgidsen aanraden om een gids te nemen, is dit echt niet nodig en staat de route goed aangegeven. Je hebt wel een redelijke conditie nodig om de 1000m te stijgen (en dalen) maar het uitzicht is adembenemend.  Je start de wandeling bij Casa da Montanha. Hier ben je verplicht om nog een korte instructie video te bekijken voordat je de wandeling kunt beginnen.

Uitzicht top vulkaan Pico
Uitzicht vanaf de top van de vulkaan

 

Zorg wel dat je op tijd start want zodra de zon op komt wordt het snel warm. Ook is het aan te raden om te zorgen voor goed schoeisel omdat het lavagesteente vrij scherp is. 

Spot walvissen en dolfijnen

Pico is een van de beste plekken voor het spotten van walvissen en dolfijnen. Wij hebben onze tour geboekt met Espaço Talassa. Wij waren super tevreden over deze touroperator. Ze zijn erg professioneel en proberen zo duurzaam mogelijk te opereren. Wij hebben een halve dag tour gedaan waarbij je drie uur onderweg bent.

Dolfijnen Espaco Talassa Pico
Dolfijnen spotten tijdens onze dolfijn & walvis tour

Onze gidsen deden zelf ook onderzoek naar walvissen en dolfijnen en konden daardoor ook veel uitleg geven. Uiteindelijk was onze tour helemaal geslaagd met het zien van drie soorten dolfijnen en een walvis. 

Bezoek de bijzondere wijngaarden

Naast de grote(re) wijncoöperatie die je kunt bezoeken, zijn er ook kleinere zelfstandige wijnboeren. Onze voorkeur ging uit naar de laatste omdat deze plekken ook minder toeristen aantrekken. Wij zijn naar wijnhuis A Buraca geweest. Je kunt een kleine rondleiding krijgen in het etnografische museum en daarna proeven van de verschillende wijnen en likeuren. 

Ga uiteten aan bij Casa Ancora

Casa Ancora was ons favoriete restaurant op Pico door de fijne ligging aan de kust en het heerlijke eten. Voordat je hier gaat eten, kun je ook nog een verfrissend duikje maken in de natuurlijke zwembaden bij Sao Roque.

Gek op natuur en dieren en op zoek naar een rondreis buiten Europa? Lees dan hier over onze rondreis in Costa Rica!