Je bekijkt nu Fietstocht Fontainebleau: Rondje rond het bos en klimgebied

Fietstocht Fontainebleau: Rondje rond het bos en klimgebied

Fontainebleau is de perfecte plek voor een mooie fietstocht met afwisselend landschap en mooie dorpjes. Ik geef je tips voor jouw ideale route om te fietsen tijdens de vakantie. Schattige dorpjes en prachtige uitzichten ontbreken niet en geven mij het gevoel van een klein avontuur. 

Voor deze fietstocht bevond ik mij in het bos van Fontainebleau, een natuurgebied iets ten zuiden van Parijs. Deze regio is vooral bekend om de vele boulders, een waar paradijs voor de sportieve klimmer. Desalniettemin, leent deze regio zich uitstekend voor een prachtige fietstocht. Wij verbleven in Bois-le-Roi, waar ik ook mijn fietstocht startte. Voor het uitstippelen van deze route gebruikte ik deze route van Komoot om inspiratie op te doen.

De gehele route is 70km maar is ook iets in te korten. Daarnaast heeft de route ongeveer 450 hoogtemeters. Je ziet hieronder mijn exacte route.

Île de Loisirs de Bois-le-Roi

Vanuit Bois-le-Roi steek je de Seine over richting het kleine Franse dorpje Chartrettes. Vanaf hier fiets je in oostelijke richting langs de Seine waarna je weer de oversteek maakt naar de andere kant richting Île de Loisirs de Bois-le-Roi.

Uitzicht over Seine
Uitzicht over de Seine

Dit is een klein recreatiegebied aan de rand van Bois-le-Roi waar je kunt zwemmen in een arm van de Seine of een van de andere sportieve activiteiten kunt doen. Ondanks dat het een plek is om verkoeling te vinden tijdens warme zomerdagen, is het dan ook erg druk en helaas ook een plek waar mensen veel afval laten rondslingeren.

Voor een iets rustigere plek, blijf je aan de kant van Chartrettes en kies je hier een plekje uit langs de waterkant. Gegarandeerd rust en weinig rommel!

Croix du Calvaire

Je vervolgt je tocht door het bos richting Fontainebleau. De bospaden zijn over het algemeen goed geasfalteerd, maar let wel op voor eventuele scheuren of gaten in het asfalt. Daarnaast is het in de herfst en winter ook belangrijk om te letten op natte bladeren op de bospaden die de weg glad kunnen maken.

Bospad rondom Fontainebleau
Bospad rondom Fontainebleau

In de buurt van Fontainebleau, krijg je een laatste steil klimmetje richting La Croix du Calvaire. Een eerste kruis op deze plek stond er al eind 17e eeuw en was een belangrijk bedevaartsoord voor de inwoners van Fontainebleau. Hier kun je ook genieten van het prachtige uitzicht over Fontainebleau voordat je je tocht weer voortzet.

Croix du Calvaire
Uitzicht bij Croix du Calvaire

Fontainebleau

Bij een fietstocht door Fontainebleau, kan iets meer achtergrond over deze plaats niet ontbreken. Fontainebleau staat vooral bekend om het omringende bos for met boulders voor klimmers en het kasteel van Fontainebleau.

Leuk feitje: de inwoners van Fontainebleau worden Bellifontains genoemd.

Het kasteel is de grootste bezienswaardigheid voor toeristen in de omgeving en staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het kasteel is gebouwd in de Middeleeuwen en was een koninklijke residentie. In 1528 breidde Frans I het kasteel verder uit en werd het kasteel ook extra gedecoreerd. Ook latere Franse staatshoofden, tot aan Napoleon III, beschouwden het kasteel als één van hun woonhuizen.

Het kasteel is dagelijks te bezoeken, maar is op dinsdag gesloten en tickets zijn online te boeken. Ben je jonger dan 26 jaar? Dan is de entree gratis! Voor iedereen vanaf 26 jaar is de entree 13 euro. 

Kasteel van Fontainebleau
Kasteel van Fontainebleau

 

Kleine dorpjes & Melun

Na Fontainebleau fiets je verder door de bossen langs schattige kleine dorpjes zoals Arbonne-la-Fôret en Fleury-en-Bière.

Arbonne-la-Fôret ligt vlakbij Milly-la-Fôret, een iets groter stadje in de omgeving, wat ook een goede uitvalsbasis is om het bouldergebied verder te verkennen als je naast fietsen ook graag wilt klimmen.

Kasteel van Fleury-en-Bière
Kasteel van Fleury-en-Bière

Vanaf hier verlaat je het bos en fiets je door het Franse platteland. Dit kan zeker in de zomermaanden erg warm zijn dus neem voldoende drinken mee en probeer niet te laat te vertrekken.

Bij Pringy steek je de Seine weer over, waarna je langs het natuurreservaat van Bruyères de Sainte-Assise. Dit gebied is beschermd om zo de biodiversiteit te stimuleren. Het is over het algemeen gesloten voor bezoek maar af en toe worden er rondleidingen aangeboden.

Tenslotte, fiets je door Melun richting Chartrettes. Melun ligt aan de Seine en is een voorstad van Parijs. Ondanks dat de stad niet veel bezienswaardigheden heeft, heet het een autovrij centrum en kun je mooi wandelen langs de binnenhaven en het water. Daarnaast is het in de omgeving, naast Fontainebleau, een plek met verschillende keuzes aan restaurants. Ook heeft Melun, net als Bois-le-Roi een treinstation waarmee je binnen een half uur in centrum Parijs bent.

Aangekomen in Chartrettes, kun je weer oversteken om uit te komen in Bois-le-Roi en hiermee sluit je je fietstocht af met een prachtig uitzicht over de Seine.

Wil jij je goed voorbereiden op een fietstochtje in het buitenland? Lees dan mijn artikel over de perfecte voorbereiding.