Je bekijkt nu Hoe plan ik een fietstrip door heuvelachtig Limburg?

Hoe plan ik een fietstrip door heuvelachtig Limburg?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nederland

Vaak wordt vergeten dat Nederland ontzettend veel te bieden heeft en je uit talloze bestemmingen kunt kiezen voor een week(end) weg. Een perfect voorbeeld is de provincie Limburg met prachtig heuvellandschap en bourgondische sfeer. Aangezien Nederland het land bij uitstek is om met de fiets te ontdekken, heb ik samen met een goede vriendin een weekend door Limburg gefietst. In dit artikel vertel ik jou hoe je jouw eigen fietsweekend in Limburg kunt plannen en welke hotspots je niet mag overslaan!

Voor deze fietstocht startten wij in Venlo, in het noorden van Limburg dichtbij de Duitse grens. Na een dagje Venlo met een kleine fietsrondje om de benen los te maken, begon onze echte trip richting het zuiden met als hoogtepunt het Drielandenpunt in Vaals een dag later. Voor het uitstippelen van de route gebruik ik Komoot. De handige plan functie zorgt voor een geschikte fietsroute van begin tot eind met de optie om jouw eigen waypoints toe te voegen. Op de kaart kun je bekende fietssegmenten makkelijk vinden en toevoegen aan je route.

Mijn routes zet ik op mijn sporthorloge zodat ik makkelijk kan navigeren. Ik heb een Garmin sporthorloge waar ik super tevreden mee ben. Mijn specifieke type heeft ondertussen een nieuw model: de Garmin Forerunner 55. Wil je een sporthorloge dat je ook normaal kunt dragen, dan zou ik de Garmin Vivoactive 4S aanbevelen. Als alternatief kun je een fietscomputer gebruiken. Garmin heeft verschillende fietscomputers waarmee je ook routes via Garmin Connect kunt uploaden. De meest betaalbare fietscomputers met voldoende functies zijn Garmin Edge Explore en Garmin Edge 530.

In totaal hebben we ongeveer 250 km gefietst, maar dit is makkelijk in te korten of uit te breiden. Omdat het plannen van je eigen route lastig kan zijn, help ik je door de hoogtepunten van onze route verder toe te lichten. Mocht je vastlopen in je planning? Neem contact op en wellicht kan ik jou een handje helpen!

Venlo

Onze trip startte in Venlo, de grootste stad in Limburg! De meeste mensen slaan het noorden van Limburg over en kennen Venlo vooral als grensstad, maar Venlo heeft veel meer te bieden.

Wij begonnen met een fietsrondje om de omgeving te verkennen, waarbij we de grens overstaken richting Duitsland. Hier reden we langs de Krickenbecker Seen, vier meren ontstaan door turfwinning, die een prachtig fiets- en wandelgebied vormen. Mocht je iets meer tijd hebben, kun je ook nog een kijkje nemen bij Kasteel Krieckenbeck. Het kasteel is niet open voor bezoekers maar de buitenkant geeft al een indrukwekkende aanblik. In het kasteel is tegenwoordig een opleidingsinstituut gevestigd en het kan worden afgehuurd voor conferenties en vergaderingen.

Krickenbecker Seen
Source: https://www.komoot.nl/guide/157992/wandelen-in-de-buurt-van-krickenbecker-laken-und-kleiner-de-wittsee

 

Check hieronder onze route:

Genoeg gefietst? Ga dan Venlo in voor een heerlijk stukje vlaai en/of een drankje op één van de vele terrassen. Wij spendeerden de avond op het terras van ‘Preuf en Praotlokaal de Klep’. Dit sfeervolle café ligt naast voormalig kloosterkerk Domani. Dit is de voormalige kapel van klooster Mariaweide en wordt sinds 2003 gebruikt als expositieruimte, theater en concertzaal. Je kunt hun agenda bekijken voor alle geplande evenementen.

Route naar het Zuiden

Onze route richting het zuiden van Limburg bracht ons allereerst bij natuurgebied Brachter Wald. Tot 1996 was dit een munitieopslagplaats van de Britste defensie en sinds kort is het ook weer open voor publiek. Het gebied is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en biedt uniek heidelandschap met zeldzame planten en dieren. Dit natuurgebied is daarom niet alleen prachtig voor fietsers maar ook een heerlijke plek om te wandelen.

Natuurgebied Brachter Wald

Onze route leidde ons kort door Nederland waar we Luzenkamp doorkruisten wat een klein bosgebied is dat Roermond verbindt met Nationaal Park de Meinweg. Vervolgens maakten wij een koffiestop bij Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Het kasteel is gebouwd op de grondvesten van een 14e-eeuwse burcht en is daarnaast ook een hotel-restaurant en trouwlocatie.

Na opnieuw een stuk door Duitsland kwamen we terecht in Brunssum voor onze lunchstop. Brunssum is natuurlijk bekend van de Brunssumerheide, het grootste heidegebied van Limburg! Helaas hadden wij geen tijd om de Brunssumerheide verder te ontdekken maar dit gebied heeft naast mooie natuur, ook prachtige wandel-, fiets- en mountainbikeroutes. Daarom is deze omgeving ook een superleuke locatie voor een weekendje weg.

 

Vaalserberg

De Vaalserberg is het hoogste punt van Nederland en daarmee een must voor Nederlandse fietsers. Daarnaast is de Vaalserberg ook bekend om het Drielandenpunt waardoor je hier vooral veel toeristen op de top vindt.

De hoogte van de Vaalserberg is 322 meter, maar de start van de klim is op 180 meter. De gemiddelde helling is 5% maar onderschat dit klimmetje niet want er zit een stukje van ruim 8% tussen. Na een stukje door Vaals kom je op het steilste stuk, waar wij even flink op tanden moesten bijten. Daarna is de rest van klim goed te behappen en ga je zeker de top halen!

De vlaggen bij het Drielandenpunt

Het Drielandenpunt zelf vonden wij iets minder interessant aangezien het een grote toeristische attractie is en vooral erg druk. Desalniettemin waren wij heel blij dat we de Vaalserberg hadden beklommen en dat is de toeristische drukte zeker waard.

Na deze beklimming, begon het laatste stukje van onze route richting onze overnachtingsplek Gulpen. Dit laatste stuk was nog licht heuvelend en zwaar na al bijna 100 km in de benen, maar het uitzicht compenseerde dit volledig. We passeerden Vijlen en Mechelen met prachtig uitzicht over het Zuid-Limburgse heuvellandschap.

Het Limburgse heuvellandschap

Ben je benieuwd naar onze exacte route? Ik deel hieronder de route van Brunssum naar Gulpen via de Vaalserberg.

Gulpen

Gulpen is een toeristische klassieker en mag niet overgeslagen worden. Naast het gezellige dorpscentrum, is de Gulpener bierbrouwerij met naastliggend proeflokaal zeker een bezoekje waard! Ook is Gulpen een goede uitvalsbasis om de rest van Zuid-Limburg te ontdekken.

Tijdens onze fietstocht overnachtten wij in hotel Gulpenerland.

Helaas hadden wij geen tijd om de bierbrouwerij te bezoeken maar daarentegen vonden de Gulpener bierfeesten plaats tijdens ons verblijf. Dit jaarlijkse feest maakt van het centrum van Gulpen een groot feestterrein met natuurlijk vooral veel bier. Onze fietsbenen konden een avond feesten niet meer aan, maar de sfeer in Gulpen was erg goed.

Tot slot heeft Gulpen ook nog een aantal leuke restaurants, onze favorieten waren Vlaamse Goesting en Gasterij de Poort. De laatste heeft een gezellige binnentuin en is ook een B&B. Daarnaast hebben beide restaurants ook goede opties voor vegetariërs.

Schattig dorpje Geulle
Schattig dorpje Geulle

 Langs de Maas

De laatste dag stond in het teken van de fietstocht terug naar Venlo. Deze keer namen we een andere route langs de Maas.

De route startte meteen met het beklimmen van de Kouberg vanuit Gulpen. Dit klimmetje is vroeg in de ochtend pittig voor de benen maar geeft als beloning prachtig uitzicht over de Zuid-Limburgse heuvels. Aan de andere kant van de Kouberg kom je in Schin op Geul vanwaar we verder fietsten richting Valkenburg. Valkenburg is natuurlijk vooral bekend om zijn grotten maar is daarnaast ook een hele leuke stad om doorheen te lopen. Stop hier dus minstens voor een kop koffie om iets van de stad te zien.

De lunchstop stond gepland in Echt bij KIMZ, een superleuk klein cafeetje met verse producten en goed geprijsde broodjes. In de warme dagen kun je hier ook nog een lekker ijsje scoren. Met gevulde magen startten we het laatste stuk van onze fietstocht, die via Roermond opnieuw eindigde in Venlo.

Wil jij je goed voorbereiden op een fietstochtje in het buitenland? Lees dan mijn artikel over de perfecte voorbereiding.